Dječji vrtić "Pony"

Adresa:
Stjepana Radića 25, 88340 Grude

Kontakt informacije:
Tel: +387 39 660 478
Fax: +387 39 660 437
Mob: +387 63 399 345
E-mail: vrtic.pony@violeta.com

Radno vrijeme
Ponedjeljak - Petak 8-17 h
2 radne suboteDOBRODOŠLI!

"OČEKUJTE VIŠE OD OBRAZOVANJA UKLJUČITE SE U MONTESSORI PROGRAM!"


Raduje nas što ste posjetili stranicu našeg vrtića.

Ovo je mjesto na kojem možete dobiti sve važne informacije vezane uz našu ustanovu, način rada i vrste programa koje provodimo, kao i druge pojedinosti koje nas čine posebnima i prepoznatljivima u području predškolskog odgoja.

Djeca su naša budućnost a Montessori program svojim kvalitetnim pristupom djetetu nudi najboljo poticaj za razvoj cjelokupne ličnosti.

Odaberite najkvalitetniji pristup odgoju - odaberite Montessori program.
ZAŠTO MONTESSORI

Monotessori pristup je pedagoška koncepcija koja postoji već više od sto godina. Rad se zasniva na Montesori programu, koji podrazumijeva pružanje mogućnosti svakom djetetu da individualnim tempom razvije sve svoje vještine, sposobnosti i znanja.

MARIA MONTESSORI

Maria Montessori Maria Montessori vjerojatno je najpoznatije ime u povijesti predškolskog odgoja i jedna od najvažnijih osoba modernog odgoja.

Svoj je život posvetila zastupanju prava djeteta i dokazivanju njegovih izvanrednih intelektualnih sposobnosti.

Rođena je 1870. u Chiaravalle, (Italija).

Maria je bila neobično nadarena te je 1896. godine postala prva žena liječnica u Italiji. Izučavala je pedagogiju, psihologiju i antropologiju nastojeći otkriti, kako je sama govorila, „tajnu djeteta“.

Upoznaje se s djelima Itarda i Seguina, dolazi do uvjerenja da s djecu s teškoćama nije dovoljna samo medicinska pomoć već je potreban i pedagoški rad. Eksperimentira s njihovim priborom koji postaje temelj Montessori pribora, kojeg je kasnije razradila, a razrađuje se i danas.

Prema njezinim uputama u siromašnoj rimskoj četvrti San Lorenzo otvorena je 6. siječnja 1907. godine prva „Dječja kuća“. 1911. godine otvara prvu školu u SAD-u. Umrla je 6. svibnja 1952. Godine u Nizozemskoj.

Nakon njezine smrti, Montessori pedagogija se širi širom svijeta.


ŠTO NAS ČINI DRUGAČIJIMA?

U našem vrtiću u središtu je dijete, dok je u tradicionalnom dominantan plan i program. Grupe su heterogene (mješovite), a ne homogene kako je praksa u ostalim vrtićima. Bitna je razlika i u ulozi odgajatelja, gdje on promatra i usmjerava dijete u vježbama koje ono samo odabere.

Svaki od materijala ima kontrolu greške, tako da dijete ne treba odgajatelja kao potvrdu za uspješno izvršavanje aktivnosti. Poštuje se individualan tempo rada i dijete samo formira svoj „ciklus aktivnosti“.

Kroz doticaj sa tehnologijom izgubio se pojam učenja na konkretnom. Do 6. godine dijete će razviti najveći dio svojih vještina, navika i sposobnosti, što im ostaje za cijeli život. To važno razdoblje djetinjstva potrebno je iskoristiti u pravom smislu te djetetu osigurati što bolje poticaje iz okoline. Ovaj program nudi takve materijale kojima će djeca lakše razviti svoje vještine, učeći na konkretnom.

Kao jedan od značajnijih faktora razvoja je upijajući um– vrijeme kada dijete uspješno upija dojmove iz okoline, istražuje i samo usvaja znanja i vještine. U tome leži ono najvrjednije bogatstvo – za dijete je najvažnije iskustvo iz najranijeg djetinjstva jer ima utjecaj na kasniji razvoj. Upravo u ovom periodu dijete najlakše usvaja vještine i navike koje su izvrstan temelj za budućnost.

Istraživanja pokazuju da je uz Montessori program lakša prilagodba u školi

O NAMA

U vrtiću Pony koriste se originalni materijali od Nienhuisa (tvrtke koja proizvodi certificirani Montessori materijal). Najmlađi koji imaju tek nešto više od godine dana, uče od starijih. Svaki dan se neko vrijeme provodi u "krugu", te na taj način djeca usavršavaju nove sadržaje i poboljšavaju svoju koncentraciju.

ODGAJATELJICE

Odgajateljice se educiraju pri Montessori Centre International iz Londona. Prije početka rada odgajateljice su prošle edukaciju u Montessori vrtićima u Splitu, Zagrebu i Beogradu, a daljnje usavršavanje nastavljaju s organizacijom MCI.

PROGRAM

Montessori program kroz različite vježbe i aktivnosti poštuje razvoj djeteta. Vježbe su podijeljene prema područjima:

 • Područje svakodnevnog života

  Vježbe iz praktičnog života pomažu djetetu da se osamostali, da zna pomoći samo sebi, da ne ovisi o drugima
  ("Pomozi mi da to učinim sam" M. Montessori). Uz to imaju važnu ulogu u razvijanju krupne i fine motorike. Pribor iz područja praktičnog života sadrži predmete s kojima se dijete svakodnevno susreće. Taj pribor je temelj za vježbe iz svih ostalih područja (senzomotorika, matematika, kozmički odgoj...)

 • Područje za razvoj osjetila

  Vježbe senzomotorike potiču dijete na korištenje i izoštravanje svih osjetila. Dijete, koristeći vlastita osjetila, istražuje i upoznaje okolinu koja ga okružuje, te upoznaje značenje, za njega, apstraktnih pojmova (npr. dugačko/kratko, glasno/tiho…..) U svakom priboru je izdvojena jedna osobina koju dijete uči (npr. debljina kod smeđih stepenica). Vježbe iz područja senzomotorike provode se s priborom za razvijanje vida, dodira, sluha, mirisa, okusa, osjeta težine, osjeta topline i stereognostičkog osjeta.

 • Jezično područje

  Vježbe iz jezika uvode djecu u predčitačke vještine, prepoznavanje slova, glasova i jednostavne aktivnosti čitanja i pisanja.

 • Matematičko područje

  Vježbe iz matematike se neposredno nastavljaju na vježbe iz senzomotorike. Najvažnija osobina ovog pribora je konkretiziranje matematičkih pojmova i računskih operacija, te hod od konkretnog prema apstraktnom.

 • Kozmički odgoj

  Vježbe iz kozmičkog odgoja obuhvaćaju bogatstvo sadržaja. Djeca upoznaju zemljopis, kulturu, povijest, umjetnost, znanost


BORAVAK

Radno vrijeme Dječjeg vrtića Pony je od 8:00 – 17:00

Rad s djecom je organiziran na principu poludnevnog ili cjelodnevnog boravka.

Poludnevni boravak traje od 8:00 do 13:30, a cjelodnevni od 8:00 do 17:00

Djeca s odgajateljicama sudjeluju u pripremi doručka i užine, dok se ručak dostavlja iz zajedničke kuhinje, s tim da je meni prilagođen djeci. Djeca sudjeluju u postavljanju i pospremanju stola, posuđe je stakleno i porculansko. Na taj način djeca uče, o kulturi objedovanja, rukovanja priborom i stjecanju dobrih navika.


RAD S DJECOM

Rad s djecom se odvija u mješovitoj skupini od 1 – 6 godina.

U Montessori vrtićima nije praksa djecu dijeliti strogo, generacijski, upravo iz razloga što mješovita skupina ima mnogo prednosti.

Organizacija rada u mješovitoj skupini djeci svih uzrasta daje mogućnost razvoja svih dječjih interesa i mogućnosti. U ovakvim grupama djeca uče jedni od drugih, „starija“ djeca su tu da bi pomagala „mlađima“. Pomažući mlađoj deci, starija djeca se osjećaju ponosno, a istovremeno učvršćuju svoja, do tada, stečena znanja i razvijene vještine, ali i svoje samopouzdanje. Mješovita grupa djece, za svako dijete predstavlja „prirodnu“ sredinu za napredovanje i razvoj samostalnosti, jezika, inteligencije i samopouzdanja.